Saturday, March 5, 2011

Pengalaman melahirkan Ahmad Zuhair

Assalam
Baru ada kesempatan utk update pasal delivery. Busy layan anak lah katakan. Nie dia ngah bobok so bleh lah curik2 masa update blog. Pengalaman bersalin sy mungkin xsama mcm org lain sbb pada sy sume berlaku terlalu pantas. My EDD mmg 09022011 and pagi tue jugak sy kene ke KK utk jmpe doktor nak dptkan tarikh serah diri ke hospital in case dlm minggu tue sy xbersalin jugak. So seawal 6.30 pagi sy mendapat panggilan telefon dari akak sy inform sy abah sy sudah tiada. Sy tidak mampu bgn pada ketika itu sy terus menangis dan mengejutkan husband. Husband agak terkejut sbb baru bgn tido kan. After tue sy terus bgn dan memberitahu my buddy then mandi and solat subuh. Hanya kiriman Al-Fatihah mampu diberikan utk arwah abah sy sbb sy kene ke KK dulu sementara pihak hospital sdg menguruskan jenazah. Sy ke KK dan jumpa doktor. Doktor scan baby and everything ok katanya cuma tunggu jek lah masa baby tue nak kuar. Masa tue sy dh rase sakit2 mcm nak buang air besar tp sy diam jek. Sy perhatikan masa sakit tue and kerap dh 20 minit sekali. Nervous! Otw nak ke HSI utk uruskan jenazah arwah abah sy bertanya pd husband klu sy bersalin kt HKT ok x? Dia jwb mane2 pun boleh yg pntg selamat. Sy menahan sakit n sedih dlm masa yg sama. Mampu lg sy tersenyum walaupun hanya Allah yg tahu perasaan sy ketika itu. Sakit masih terasa dan kami sefamily balik ke rumah utk urusan pengebumian. Sy ikut ke kubur waktu tue and sakit dh makin kerap. Risau gak terbesalin dlm kete lak nnti so balik dr kubur sy plan nk terus ke hospital. Sejurus balik dr kubur sy ke toilet and notice ada blood stain. Sy terus tukar baju and bgtahu mak nk g hospital. Sempat salam2 dgn org ramai yg ade kt umah tue and terus ke hospital. Mak and husband jek teman sy ke hospital. Smpi hospital dlm kul 1.50 pm and sy buang segala yg ada dulu. Hehe. Pastu sy kene masuk dlm bilik saringan and dipasang alat utk check CTG bagai. BP suma nurse amik and tiba masa utk seluk menyeluk. Kene seluk! Aduh, pedih! Tahan jek lah. Dh bukak 4cm! What? 4cm? Sy tanya nurse kul bapa agak2 sy akan deliver and nurse kata normally utk 1cm dilate amik masa 1jam. Again, what? Lg 6jam nk kene tggu? Sabar, sabar. After tue sy dibawa ke bilik bersalin (LR). Nurse nk pecahkan air ketuban utk cepatkan lg contraction katanya. After tue sakit mmg dh 5 minit sekali. Ya Allah, sakitnya hanya Dia yg tahu. Mulut mmg xhenti baca itu ini. After sejam sy rasa sgt2 sakit n pggl nurse. Nurse comfort sy and urut2 sy. Ok sket rase mase tue. Makin lama makin sakit. Kul 4 pm sy pggl nurse ckp sakit2. Nurse check lg and dh bukak 6cm. Lamanya rase azab itu. Tahan jek lah. Then dh kul 6 pm sy rase mmcm kepala baby dh nk kuar sgt2 and nurse dh suh sy standby utk push. Jam 6.15 pm sy start push and push. Too bad sy xmakan b4 dtg hospital and xkuat utk sy nk push. Lama aik masa nk kuar baby. Nurse siap dh provoke sy lg. Tp Allah maha pengasih lagi penyayang. Tepat jam 6.55 pm kuarlah seorang khalifah Allah ke dunia nie. Allahuakhbar! Sy menangis ketika baby diletakkan di atas perut sy. Alhamdulillah. Then doktor and nurse wat lah keje dorang then husband tgk anak utk azankan and iqamatkan. Sy masih dlm bilik tue utk proses jahit menjahit. Siap jahit sy still dlm bilik tue b4 dihantar ke wad. Rehatkan diri and nurse buatkan milo. Then borak2 ngan nurse. Hilang sket rase sakit sbb nurse baik and cun! Hehe. Adui penat menaip. Ok lah sambung nnti ya!

4 comments:

♥ Fasha ♥ said...

takziah and tahniah hai... your dad meninggal time operate tu ke? liver problem tu teruk sgt eh.. kalau sy kat tmpt hai mesti sedeh sgt2 nih

ms.hai said...

Xsempat operate lg sha. Tetiba on 8/02 tue arwah sesak nafas and kritikal. Mmg sedih tp kene tabahkan hati sbb ngah berpantang kan.

dialicious said...

yaAllah sedeynye kisah u.anak n abah berganti.betolla org kata bila kita melahirkan org lain akan meninggalkan dunia.apa2 pon congrats!selamat berpantang!

ms.hai said...

Everything is fated diah. So kene accept. Ape2pun thanks ya. Selamat berpantang to u too!